dimecres, 17 de desembre del 2008

Presentació de "Cims de Catalunya", a Terrassa


Nómés recordo la muntanya

I els pins i el vent

I la lluita dels homes

I el gran silenci de després,

Vora la pau tranquil·la de la tarda

Astres únics, patètica

Unitat del torrent, i l’aigua clara.

Capvespre simple, tímid

De la força surpema de les coses.

I només jo, assegut damunt el cim,

Intel·ligència als ulls damunt les coses



“El captiu”

Bartomeu Roselló-Porcel


Al capvespre del dimarts 16 de febrer, vam tenir la sort de reunir-nos per parlar de cims, de muntanyes i de vida, a la seu del Centre Excursionista de Terrassa, que ens va obrir les seves portes per fer una presentació del llibre "Cims de Catalunya".

Agraïm l’acollida dispensada per part del fantàstic Centre i la seva gent, que ompliren la sala d’actes.
Al llarg de la vetllada vam escoltar les explicacions d’en Pep, que ens féu un repàs al mil·límetre del contingut llibre. Tot seguit, en Jordi Lalueza va exposar el que moltes vegades no veiem ni escoltem quan som a la muntanya, i finalment, l’autor de les fotografies, en Francesc Muntada, que sempre es un plaer escoltar-lo, es va referir de forma apassionada a les fotografies que integren l’obra.

En fi, una agradable estona, envoltats de gent de muntanya i de Cims.

Hem començat amb un poema que ens proposa l’autor del textos i acabem l’escrit amb una frase que el Francesc diu i que us escrivim per reflexionar.

“He anat descobrint al llarg dels anys que entre l’aparcament i el cim hi ha un munt de coses interessants”.

1 comentari:

Joan de Premià ha dit...

Aquest 1r llibre de gran format d’Editorial Alpina no ens pot deixar indiferents. El títol és molt obert:”CIMS de Catalunya”. A tots els que ens agrada la muntanya se’ns desvetllarà la inquietud per trobar-hi el què més estimem: aquells punts culminants que ens atrauen i ens mantenen l’esperit despert i coratjós per aconseguir-los. Segur que un cop l’hàgim fullejat ens quedarem una mica desconcertats, no del tot satisfets, i és que no pot ser d’altra manera. Cadascú té els seus records, les seves imatges gravades dels seus cims i és impossible que una publicació amb un títol tan ampli pugui coincidir i satisfer les nostres expectatives. Desconcertats per la tria que se n’ha fet dels cims i insatisfets perquè alguns dels “meus” cims no hi surten! Però això és bo –i jo diria que inevitable-, perquè vol dir que som molts els que tenim experiència i criteri, que recorrem valls i carenes per assolir pics i gaudir des de dalt de les bastes perspectives que ens ofereixen. Les imatges en general són molt bones, no és pas fàcil trobar algú que pugui fer un recull d’aquesta qualitat de llocs tant dispersos de la nostra geografia. Una cosa és un fotògraf que tingui una molt bona col•lecció d’un massís – us recomano el llibre sobre Sant Llorenç del Munt de l’editorial Viena – i una altra de llocs tant escampats com ens permet la nostra terra. Aquest llibre té el ganxo de la imatge, de fer-nos adonar que encara ens falta aquell altra cim per fer, i que en tenim de per tot. També té la bondat de descriure’ns més coses del cim que volem visitar fet que massa sovint els muntanyencs oblidem sentint-nos prou segurs i documentats amb un mapa i prou. Penso que és un llibre que s’ha de tenir en tota biblioteca excursionista. Gràcies Alpina per la publicació i ànims per a fer-ne una segona col•lecció perquè de muntanyes a casa nostra no ens en falten!